Lapostető hőszigetelés

Csökkentse ingatlana energiafüggőségét

Az épületeink energia veszteségének 20-30% a tető szerkezeten keresztül keletkezik. Ez a tény, illetve az, hogy napjainkban az energia árak nagy mértékben emelkednek, kiemelkedően fontossá teszik az épületszerkezeteink -köztük a tetők- megfelelő hőszigetelését.

Lapostetők hőszigetelésére kétféle módszer ismert: az egyenes és a fordított rétegrend. Előbbinél a vízszigeteléssel védjük meg a hőszigetelést a nedvesség káros hatásától, ebben az esetben a csapadékvíz elleni szigetelés van legfelül. A másik esetben a nedvességálló (zártcellás) hőszigetelés alatt, védetten helyezkedik el a vízszigetelés.

A két fő rétegrendet különböztetünk meg a lapostetős szigetelések során:

Fordított rétegrend

Ennek a rétegrendnek előnye többek között az, hogy:

 • a hőszigetelés védi a vékony, sérülékeny vízszigetelést a mechanikai hatásoktól (pl.: jégeső, karbantartások közben fellépő hatások)
 • megvédi a vízszigetelést az UV sugárzástól is, meghosszabbítva ezzel a vízszigetelés élettartamát.
 • kisebb lesz a vízszigetelés napi és éves hőingadozása, amivel szintén kitolódik annak élettartama.

Jelentős előnye ennek a megoldásnak az is, hogy meglevő tetők felújítására is alkalmazható. Gyakran állunk szembe azzal a helyzettel, hogy a lapostető hőszigetelése nem megfelelő, de a rajta levő vízszigetelés ép, sőt, nem ritkán frissen lett felújítva. Ebben az esetben a tulajdonos(ok) nem szívesen vállalják a vízszigetelés felbontását, egyrészt a költségek miatt, másrészt attól tartva, hogy az új vízszigetelés korántsem lesz olyan jó, mint a régi. Mégis, mind energiatakarékossági szempontból, mind pedig a pályázati lehetőségek miatt célszerű fokozni a tető hőszigetelő képességét. Ilyenkor az úgynevezett kettős hőszigetelést kell alkalmazni. A meglevő egyenes rétegrendre, a vízszigetelésre szorosan illesztve kell tenni a zártcellás (XPS) hőszigetelő lemezeket (fordított rétegrend), majd geotextília és kavicsréteg (leterhelő réteg) segítségével a rögzítést is meg kell oldani. A kivitelezésnél ügyelni kell arra, hogy a sérülékeny vízszigetelés ép maradjon. Az új hőszigetelő réteg nem csak az energiafogyasztást csökkenti, hanem védi a vízszigetelést a környezet káros hatásától, így az élettartama megnő, a tető karbantartási igénye csökken, és akár új közösségi tér kialakítására is van lehetőség. Ezek hosszú távon további költségcsökkenést jelentenek a tulajdonosoknak. Hátránya azonban, hogy amennyiben bármilyen okból megsérül a vízszigetelés (jellemzően mielőtt a hőszigetelés lerakásra kerül), rendkívül időigényes és költséges az esetleges hiba megtalálása.

Egyenes rétegrend

Szerkezeti kialakításban lehetnek egyhéjú melegtetők, ahol a belső teret csak egy héj választja el a külvilágtól (az esetek túlnyomó többségében ilyen szerkezetekkel találkozunk), vagy kéthéjú hidegtetők, ahol fűtött helyiséget határoló szerkezet és a felső héj között még egy hideg, átszellőztetett légtér helyezkedik el. Az egyenes rétegrendű egyhéjú melegtetők elvi rétegfelépítése a következő:

 • felületvédelem, leterhelő réteg, használatot biztosító réteg
 • csapadékvíz-szigetelés
 • gőznyomás-kiegyenlítő réteg
 • hőszigetelés
 • páravédelmi réteg
 • lejtéstadó réteg
 • teherhordó födémszerkezet.

További csoportosításra ad lehetőséget az igénybevétel (nem járható, járható, járműforgalomnak kitett, illetve zöldtető) is, valamint a teherhordófödém típusa (trapézlemez, vasbeton, stb.). Az egyenes rétegrendű, egyhéjú lapostetők kialakításakor műszaki és gazdaságossági szempontok alapján kiválasztott megoldást jelent az EPS, a kőzetgyapot és a PIR hőszigetelő termékek alkalmazása.

Tervezés

Egyenes rétegrendnél kétféleképpen helyezhető el a hőszigetelés: vagy egy lejt-betonra fektetett párazáró rétegen állandó vastagságban, vagy pedig a födémre fektetett párazáró rétegen, egyúttal lejtéstadó rétegként kialakítva. A hőszigetelő táblákat általában két rétegben kell fektetni (kivételt képeznek a nútolt hőszigetelő lemezek), de lejtésbe vágott elemeknél, a gerinc közelében ez akár 3-4 réteg is lehet A pontos rétegrend és a hőszigetelés vastagságának meghatározására a hő- és páratechnikai számításokat el kell végezni.

Kivitelezés

Nagyobb felületek esetén célszerű nagytáblás hőszigetelés alkalmazni. A hőszigetelés szárazon fektethető, ha rögzítését a felette lévő rétegek biztosítják. Ezek a hőszigetelés feletti betonréteg, a tetőszigetelés leterhelő rétege (pl. kavics, beton járólapok), illetve hasznosított lapostetők szigetelés feletti rétegei (pl. tetőteraszoknál, tetőparkolóknál, zöldtetőknél) lehetnek. A hőszigetelő táblák oldószermentes bitumenes hidegragasztókkal és poliuretán alapú ragasztókkal is rögzíthetők, a ragasztóanyagokra vonatkozó, a gyártók által előírt technológiai és alkalmazástechnikai utasítások figyelembevételével. Az anyagot forró bitumennel ragasztani nem szabad. A mechanikai rögzítés típusát a teherhordó födémszerkezetnek megfelelően kell kiválasztani. Csapadékvíz-elleni szigetelésként mind műanyag, mind bitumenes lemez használható. Lágyított PVC lemez esetén a polisztirolhab és a vízszigetelő lemez közé minden esetben védő-elválasztó filcréteget kell fektetni. Ennek oka, hogy az EPS szigetelés a PVC-vel közvetlenül érintkezve meggyorsítja a lágyító távozását a PVC lemezből, ezzel lerövidíti annak várható élettartamát.

Lejtéskorrekció

Ez egy speciális esete a lejtésképzésnek, amikor – főleg ipari csarnokok, bevásárló központok esetében – a teherhordó szerkezet eleve biztosít lejtést (általában 3%) a födémnek. Ilyenkor a vonalralejtésből az attikák mentén, illetve többhajós csarnokok esetén a mezőbeni vápákban pontralejtést kell kialakítani. Erre alkalmasak az ún. lejtéskorrekciós elemek, melyeknek megtervezését és legyártását a hőszigetelést gyártó cég elvégzi a szükséges geometriai adatok átadása után.

 • Megszűnik a lejtésmentes vápa
 • Elkerülhető a pangó vizek megjelenése a tetőn
 • Száraz technológia
 • Gyors kivitelezés

Vízszigetelési vagy lapostető problémái vannak?

Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma és munkatársaink segítségére lesznek!

Impresszum
Drywall Service Kft.
Adószám: 26715106-2-17
Cégjegyzékszám: 17 09 011968
7144 Decs, Hársfa utca 24.
Adatkezelési tájékoztató

Facebook nyereményjáték szabályzat
Pályázatok
Hírlevél